Drukuj Żółte smoothie z bananem Czas przygotowania 10 mins Ilość porcji: 2 porcje Składniki 1 mango 1 banan 1 szklanka soku z pomarańczy 1/3 szklanki mleka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. grecki Sposób wykonania Mango i banana obieramy ze skóry. Drukuj Czerwone smoothie Czas przygotowania 10 mins Ilość porcji: 2 Składniki 1,5 szklanki truskawek 2 łyżki miodu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan opcjonalnie Sposób wykonania Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przeczytaj także: Zdrowe, domowe nuggetsy Zielone smoothie Czas przygotowania 10 mins Ilość porcji: 2 Składniki 60 g szpinaku 2 banany 1 kiwi 1 szklanka wody lub mleka roślinnego Sposób wykonania Szpinak dokładnie myjemy, banana i kiwi obieramy ze skórki. Jakkolwiek powyżej zaproponowane smoothie można przyrządzać przez cały rok, to najlepszym okresem na smoothie czerwone jest właśnie późna wiosna i lato. W moim smoothie jest także kiwi, dzięki któremu smak jest niby słodki, ale jednak trochę kwaskowaty. Dobrze sprawdza się na przykład szpinak czy jarmuż, których prawie w ogóle nie czuć, jeżeli połączy się je z bananem. Dla osób nie lubiących smoothie z mlekiem, można go zastąpić wodą naturalną. Z owocami jest trochę lepiej, ale tak naprawdę największą popularnością cieszą się te najbardziej popularne i słodkie – banany, pomarańcze czy mandarynki. Smoothie można przyrządzić z truskawek, malin, jagód czy porzeczek. W cieplejsze dni do smoothie można dodać kilka kostek lodu. W ciepłe dni do smoothie można dodać kostki lodu. Problem jest w szczególności z tymi zielonymi, jak szpinak czy jarmuż. Jeśli zielone smoothie to muszą być w nim zielone składniki. Dziś proponuję przepis na smoothie w trzech kolorach. By nieco stonować ten słodki smak można dodać kilka kropel soku z cytryny (żółtej, a jakże!) albo jabłko.