6-7 filetów śledziowych 4 cebule 1/3 szkl. rodzynek (lub nieco więcej, wg upodobań) około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Tym razem przygotowałam śledzie po sułtańsku, czyli śledzie z dodatkiem cebuli, słodkich rodzynek i koncentratu pomidorowego. Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji każdej większej, czy mniejszej uroczystości. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Odstawiamy na około 5 minut.