Liczba porcji: 10 Składniki : Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 100 ml letniego mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ciasto: 520 g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1 jajko 80 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g jagód 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru pudru roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem) kruszonka do ciasta – przepis >> Umyte jagody posypujemy skrobią (1 płaska łyżka) i cukrem pudrem (1 płaska łyżka), delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy letnią wodę (200 ml), jajko, miękkie lub roztopione masło (80 g) oraz cukier puder (3 łyżki). Jeżeli zaczyna się tylko sezon na jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (100 ml). Jagodzianki Jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. przepis dokładnie opisałam krok po kroku, dzięki czemu ich wykonanie będzie jeszcze łatwiejsze! Przepis na jagodzianki Czasami korzystam także z mrożonych owoców, tylko wtedy trzeba koniecznie pozbyć się nadmiaru soku z owoców. Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub wsypujemy 12 g drożdży instant). Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego elastyczne ciasto – to powinno zająć około 5 minut. Krok 6 Każdy kawałek ciasta formujemy ręcznie lub rozwałkowujemy na kształt podłużnego koła. Nakładamy na środek po około 2 łyżki jagód. Krok 5 Ciasto dzielimy sobie na 8-10 równych części. Przepis na: Jagodzianki przepis Łącznie: 90 min