Składniki: 2 duże marchewki 2 pietruszki por mały seler 1 cebula 3 suszone grzyby kawałek kapusty 3 duże ziemniaki 1 puszka białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu Krakus sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek Barszcz ukraiński to jedno z tych dań, które w każdym domu przygotowuje się inaczej : ) W moich rodzinnych stronach przepis różni się nawet w zależności od pory roku. W świątecznej wersji, aby smak był bardziej dostojny, obowiązkowo gotujemy go z dodatkiem suszonych grzybów, a naszym ulubionym dodatkiem niezmiennie jest biała fasolka. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do dużego garnka z białą częścią pora i zalać dwoma litrami wody. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do bulionu wraz z suszonymi grzybami.