Składniki na serową masę: 1 kg twarogu (może być z wiaderka – dobrej jakości lub twaróg półtłusty zmielony co najmniej 2 krotnie) 5 żółtek 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Składniki na ciasto (23x33cm): 125 g masła 30 g cukru 1 jajko (wielkość L) 1 żółtko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców (u mnie owoce leśne) 2 łyżki cukru trzcinowego (można dać więcej do smaku) 100 ml wody 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i połowę wody, podgrzać. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na wielkość blachy i przełożyć na jej dno. Składniki na bezę: 6 białek 200 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić, zwiększając stopniowo obroty miksera, do uzyskania sztywnej piany. Gdy cukier się rozpuści dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z połową pozostałej wody i szybko wymieszać, aż masa zgęstnieje. Bezową masę rozsmarować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (23×33 cm). W razie potrzeby dodać kolejną łyżkę mąki wymieszanej z pozostałą wodą, do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełożyć na sernik z frużeliną i całość schłodzić w lodówce. Bardzo lekki z wyraźnym posmakiem owoców leśnych wprost rozpływa się w ustach : )