Składniki: - około 800 g resztek ciast i ciasteczek (babki, muffinki, połamane herbatniki itd) - 100 g masła - 50 g czekolady – u mnie czekolada cukiernicza 43% kakao - około 0,5 szklanki mleka - 3-4 łyżki ulubionych powideł lub dżemu - opcjonalnie 2-3 łyżki naturalnego kakao (jeśli używamy jasnych ciast) - 0,5 szklanki ulubionych bakalii - wiórki kokosowe do obtoczenia - opcjonalnie odrobina rumu lub armat rumowy Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i czekoladą, pod koniec można dodać też kakao, mieszamy. Małe słodkie, pyszne kuleczki (bajaderki) można przygotować praktycznie z każdego ciasta jakie Wam zostało, a nawet z tego które się nie udało. przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane ciasteczka. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki ciastek i połamane herbatniki oraz dowolne mieszanki bakalii. Z masy formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (wielkość bajaderek zależy od indywidualnych upodobań). Można go modyfikować i zmieniać w zależności od potrzeb i tego ile kawałków ciast i ciasteczek mamy do wykorzystania. Do przygotowania bajaderek nie używamy jedynie ciast z masami, owocami lub galaretką. Jeśli całość wyda nam się za sucha można dolać więcej ciepłego mleka, jeśli za mokra dodajmy pokruszonego ciasta.