Karmelowy Mazurek

Kasia
Ciasta
18.04.2019 17:20
Karmelowy Mazurek

Składniki: ciasto 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa kremowa 500 ml śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu masa karmelowa puszka słodzonego mleka skondensowanego do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku, zalewamy puszkę wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3h. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Święta zawsze spędzam z najbliższym, jednak wielokrotnie okres ten kojarzy mi się z odwiedzinami ciotek, wujków, kuzynostwa czy przyjaciół i zauważyłam, że u każdego mazurek jest inny i zupełne inaczej smakuje. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę. Masa kremowa śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i śmietanfix. Placki przekładamy masą kremową, górny placek sparujemy ciepłą masą karmelową i dekorujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2019/04/karmelowy-mazurek-wielkanocny.html