Krucha tarta ze śliwkami

Kasia

Ciasta

10.10.2017 17:35

Krucha tarta ze śliwkami

Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich do dekoracji bita śmietana i śliwki Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i cukier. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut. śliwki przełożyć do garnka i zasypać cukrem, następnie zasypać cukrem i gotować na małym ogniu. Na sam koniec rozpuścić żelatynę z wrzątkiem i połączyć z masą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 h do całkowitego wystygnięcia. Kolejny raz się powtórzę kuchnia i wypieki mojej mamy i babci są najlepsze i mimo prostoty przyznacie mi rację, że smaki dzieciństwa to coś najwspanialszego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2017/10/krucha-tarta-ze-sliwkami.html