Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone

Obiad
15.04.2019 21:33
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone

Składniki (na 2 duże pizze): Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 40 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 250 g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru sól Dodatkowo: około 150 g serka mascarpone 1 duża garść rukoli około 200 g pomidorków koktajlowych 200 g startej mozzarelli Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min. Sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek, cukier i chili. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Łyżeczką gdzieniegdzie nałożyć porcje serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozłożyć startą mozzarellę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oryginalnysmak.pl/pizza-z-rukola-pomidorkami-mozzarella-i-mascarpone/