Ilość: pasty wystarczy do nadziania na 4-6 jaj Składniki: 2-6 żółtek z jaj ugotowanych na twardo ½ awokado 1 ząbek czosnku 1 łyżka listków mięty i opcjonalnie 2 łyżeczki listków lippy (werbeny cytrynowej) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka mielonej kolendry sok z ½ cytryny sól, pieprz 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Dzisiaj proponuję Wam jedne z moich ulubionych – jajka faszerowane awokado – miętową pastą z pestek dyni. Będzie idealna jako smarowidło do chleba – kremowe awokado sprawia, że super się ja rozsmarowuje, a w takiej wersji możecie nawet zrezygnować z dodatku żółtek. Znajdziecie tam m.in. tartaletki z jajkiem, obłędny różany mazurek, bezglutenowa babkę marchewkową, wegański jagielnik z herbatą matcha czy paschę czekoladową z matchą. Na dodatek będzie czymś zdrowszym od majonezu – pełna jest wartościowych tłuszczy z awokado i dyni, no i ma cudowny, zielony kolor. Jajka faszerowane awokado – miętową pastą z awokado i pestek dyni Wystarczy użyć 2 żółtka, ale możemy dodać więcej – im więcej żółtek, tym mniej intensywna w smaku będzie pasta. Ale wracając do świątecznego klimatu – to ta pasta będzie po prostu idealna do nadziewania jaj na twardo.