Przepis pochodzi z serwisu Besthealthmag.ca Składniki: ½ szklanki soczewicy 250 g grzybów: pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków 1 starty ząbek czosnku 1 mała szalotka lub mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 4-6 listków mięty 1 szklanka bułki tartej Płaska łyżeczka soli Olej do smażenia Dodatki 6 bułek hamburgerowych 6 liści sałaty (np. rzymskiej), lub dwie duże garście rukoli Mały bakłażan pokrojony w plastry i usmażony Mały ogórek cienko posiekany 1 duży pomidor Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę (według tego poradnika jak ugotować soczewicę będzie najlepsza) Wegetariańskie burgery najlepiej jest zjeść w domowych bułeczkach z ciemnego pieczywa, np. według tego przepisu na bułki gotowe w 30 minut. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na burgery wegetariańskie i z mięsem: ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A NAJPROSTSZY BURGER WEDŁUG JAMIEGO OLIVIERA BURGERY W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne: mięta. Przełóż do misy miksera ugotowaną soczewicę, 250 g grzybów, starty na tarce ząbek czosnku, drobno posiekaną szalotkę, łyżeczkę suszonego oregano, 4-6 listków męty. Najpierw oderwij kawałek masy, utocz kulkę w dłoniach, następnie ją spłaszcz na kształt dysku i, żeby wyrównać brzegi, tocz jak kołem kilka razy po desce do krojenia lub talerzu. Sami bardzo lubimy zjeść solidny kawał wołowiny w bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, kiedy będzie gorący, wykładaj na niego burgery. Z CZERWONEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW BURGERY Z CIECIORKI I KOZIEGO SERA ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A Smaż na wolnym ogniu po 5-6 minut z każdej strony.