SKŁADNIKI NA MAŁĄ TORTOWNICĘ 19-20cm – dla większej formy składniki podwajamy - 3 jajka M - 350g ricotty - 30g budyniu waniliowego bez cukru, w proszku - ziarna wyskrobane z połowy laski wanilii - 4 pełne łyżki cukru (85g) - szczypta soli (1/5 łyżeczki) - masło do wysmarowania i mąka/skrobia do wysypania formy - owoce i cukier puder do podania Nie musi być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Naprawdę super pasują do niego słodko-kwaśne dodatki – sernik z ricotty smakuje dużo delikatniej niż sernik wykonany z twarogu. W momencie, kiedy na szczytach ubijaczek miksera zaczną formować się miękkie wierzchołki ubitej piany, zaczynamy dodawać do białek cukier – po pół łyżki, stale ubijając masę na wysokich obrotach. W drugiej, dokładnie odtłuszczonej, suchej i czystej misce ubijamy białka z solą – dokładnie tak samo jak na bezę (beza do wglądu jest TUTAJ). To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta i bez mąki – robi się tak szybko, że prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Od razu po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika – sernik od razu opadnie tworząc krater. Szykujemy formę do pieczenia z odpinaną obręczą – jej dno wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy na nim obręcz, którą następnie od środka dokładnie smarujemy zimnym masłem i wysypujemy cienko mąką. Ten sernik jest koślawy: rośnie dramatycznie tylko po to, żeby już chwilkę po wyjęciu z piekarnika malowniczo opaść tworząc głębszy lub płytszy krater. Ten sernik nie jest ultrasłodki – jeśli jesteście ze mną dłużej wiecie, że nie lubię deserów-ulepów. A krater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! Ten sernik z ricotty jest rustykalny do bólu – i piękny mimo wszystkich swoich niedoskonałości. W krater wkładamy to, co lubimy – ulubione owoce jagodowe, bitą śmietanę, lemon curd (TUTAJ) albo solony karmel (TUTAJ), posypujemy płatkami kokosa lub migdałów, karmelizowanymi orzechami, pistacjami.