Bajaderki w czekoladzie

Julianna
Ciasta
10.04.2019 11:04
Bajaderki w  czekoladzie

czekoladowe - Batonik serowy w czekoladzie - Pistacjowe kule - Szyszki Bajaderki w czekoladzieSkładniki (na ok 15 sztuk): 2 szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy lub wiórki kokosowe do posypania Rodzynki namoczyć w rumie o odstawić na godzinę. Polecam również inne przepisy na ciasta bez pieczenia: - Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną - Szyszki z ryżu preparowanego o smaku słonego karmelu - Pischinger czyli wafle czekoladowe - Salami... Dodać rodzynki z rumem, sok z pomarańczy ponownie dokładnie wymieszać. Przed mrożeniem można każdą kulkę nadziać na patyczek, a po schłodzeniu zanurzyć w czekoladzie - tym sposobem uzyskamy cake popsy. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki na godzinę. Zmielone ciasto wymieszać z kakao, skórką pomarańczy, orzechami i cukrem (jeśli wolimy bardzie słodkie smaki). Za każdym razem były co raz lepsze i co raz mniej przypominały ciastka z resztek. Odpowiedź wcale nie była zachęcająca do zakupu: a to z resztek ciasta, zmielone, dodany aromat i jajka i jeszcze raz upieczone. Bajaderki zanurzać z czekoladzie, układać na macie silikonowej (żeby łatwiej było je później zdjąć). Dość duże, obtoczone w kakao, z maślanymi kłami rzeczywiście wyglądem przypominały ziemniaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/04/bajaderki-w-czekoladzie.html