Ja jadę na kilka dni naładować baterie, a Wam życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 4 jajka L 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części, jedną wkładamy na chwilę do lodówki. Mieszamy dość sprawnie, ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy na kremie czekoladowym owoce i na owoce wykładamy masę śmietanową. Dzisiaj zostawiam Was na kilka dni z pysznym ciastem z kremem czekoladowym, malinami i borówkami i kremem śmietanowym, na to starta gorzka czekolada. Składniki krem: 700 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady 70% 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej (nie wrzącej wody) owoce (maliny, borówki około 500 g) Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki. 3. Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru (zależy jak słodko lubimy) i wlewamy wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Całość wkładamy na noc do lodówki. Dodatkowo: starta gorzka czekolada do dekoracji 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.