Hot Cross Buns - angielskie bułeczki wielkanocne Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 30 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 30 g cukru 200 ml mleka Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 2 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny ½ łyżeczki soli 100 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 żółtko Masa na krzyżyki: 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mleka Syrop: 50 ml wody 75 g cukru 3 goździki duża szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE Zaczyn Mleko podgrzej, aby było letnie. Oczywiście o hot cross buns — rozkosznych drożdżowych bułeczkach, które tradycyjnie wypieka się na Wyspach w Wielki Piątek, chociaż można je spotkać na długo przed Świętami, a często nawet przez cały rok. Przed pieczeniem hot cross buns układamy na blasze blisko siebie, aby bułeczki się połączyły i jeszcze ciepłe trzeba było odrywać. Sekret przygotowania hot cross buns tkwi w dobrze zagniecionym cieście drożdżowym, które jest aromatyzowane korzennymi przyprawami i skórką pomarańczową lub cytrynową. Udekorowane hot cross buns umieść w piekarniku nagrzanym do 200ºC i piecz przez 15-20 minut do złotego koloru. Uważa się jednak, ze sama tradycja umieszczania symbolu krzyża na wypiekach pochodzi jeszcze z czasów antycznej Grecji. Równie ważna jest specjalna pasta, z której formujemy symbol krzyża, który po pieczeniu powinien pozostać jaśniejszy od reszty ciasta oraz syrop cukrowy, którym smarujemy bułeczki po upieczeniu. Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia w równych odstępach. Masa na krzyżyki Wszystkie składniki umieść w miseczce i połącz za pomocą łyżki. Wlej zaczyn, wbij jajka i dodaj pokrojone na kawałki masło oraz otartą z pomarańczy skórkę. Z gotowej masy formuj wałeczki i kładź je na wyrośniętych bułkach formując krzyżyki. Gotowe ciasto drożdżowe wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę na krzyżyki. Jednak te rozważania zostawmy historykom, a ja skupię się na samych bułeczkach. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 16-20 równych porcji. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.