Smażone pierogi z wołowiną na ostro → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem → Pierogi z makiem Składniki (na około 38 sztuk): Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego 1,5 – 2 szklanki wody 1 cebula 3 płaskie łyżeczki kminku około 3 łyżeczek cukru 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Kapustę przełożyć do garnka (jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą), nalać wodę, wsypać kminek i cukier. Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem, polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Następnie przełożyć do miseczki z kapustą i wszystko wymieszać. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. Następnie rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Podałam je z podsmażoną cebulką.