Składniki na około 8 bułeczek Zaczyn: 1/2 szkl ciepłej wody 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 50 g świeżych drożdży Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) około 4-5 łyżek oleju rzepakowego ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego Do dekoracji i nadziania: majonez na oczy ogórek kiszony lub oliwki na oczy ser żółty, szynka, szczypiorek 1. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość kuleczek na oczy. Smacznego !!! Bułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :) 6. Wyrośnięte bułeczki, smarujemy woda i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stop na 20-25 minut. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł) 2. Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w jedzeniu dla dzieciaczków. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.