Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Weronika
Wielkanoc
02.04.2019 8:37
Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania

Układać naprzemiennie jeden jasny, jeden ciemny..... zagiąć pierwsze pasmo do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 4 (rys. B) zagiąć pasmo szóste do wewnątrz, układając je wzdłuż pasma 3 (rys. C) kontynuować zaplatanie, przekładając lewe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego w środku po prawej, a potem przekładając prawe zewnętrzne pasmo do wewnątrz i układać je wzdłuż pasma położonego pośrodku po lewej. Zakończyć warkocz nadając mu symetryczny kształt (rys. D) uformowany warkocz ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośniętą chałkę posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami piec w 190*C 25 minut do zrumienienia SMACZNEGO ! Spróbuj ją odtworzyć, to nie jest trudne, a na pewno zachwycisz domowników!350 g mąki orkiszowej jasnej100 ml wody/mleka1 jajko+1 żółtko2 łyżki miodu50 g masła3/4 łyżeczki soli25 g drożdży1 łyżka kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu1 białko+1 łyżka mlekagarstka orzechów włoskichPrzygotowanie: Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Białe i ciemne ciasto podzielić na 3 równej wielkości kawałki, najlepiej odważając na wadze (jeden około 150g) zrolować pasma zaostrzając ich końce. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości kakao wymieszać na pastę z mlekiem i miodem wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Chałkę upiekłam z przepisu Hamelmana (inspirowałam się) i korzystałam z jego instrukcji zaplatania zamieszczonej w książce Chleb.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/04/chaka-z-szesciokrotnym-warkoczem.html