Polecam 🙂 Składniki (na 10 bułek): 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 60 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko (do posmarowania) sezam Przygotowanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż bułki urosną (około 30 minut). Do masy dodajemy jajko, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.