Zakręcany tost z serem i szynką

Sylwia
Śniadania
31.03.2019 17:15
Zakręcany tost z serem i szynką

Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 8 porcji Składniki: 30 kromek chleba tostowego 400 g szynki 500 g (około 24 plastrów) sera żółtego 4 jajka musztarda 300 ml mleka pieprz sól Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki pszennej 400 ml mleka 12 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie zakręcanego tostu z serem i szynką: Odciąć skórkę z pieczywa tostowego i rozwałkować każdą kromkę, aby je spłaszczyć. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Tost przykryć folią i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut, do czasu aż ser się roztopi. Zakręcany tost wyjąć z piekarnika, ściągnąć folię; górę posmarować sosem beszamelowym i osypać serem. Piekarnik ustawić na funkcję grill (grzanie od góry w temperaturze 250 stopni) i włożyć tost. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec 5 – 10 minut do czasu, aż ser się ładnie zarumieni od góry. Przepis krok po kroku: 1. Odciąć skórkę z pieczywa tostowego 2. Zakręcany tost z serem i szynką to alternatywa dla wielbicieli domowych tostów. W wysokim naczyniu rozbełtać pozostałe jajka z mlekiem oraz odrobiną pieprzu i soli. Posmarować nim jeden bok kromki, następnie przyłożyć kolejną kromkę i docisnąć, aby się nie rozklejały przy zwijaniu. Posmarować jajkiem bok kromki i skleić z kolejną kromką 4. Wstawić do piekarnika na funkcję grill od góry 20. Każdy rząd pieczywa przekroić wzdłuż na pół, tworząc 12 cienkich paseczków. Udekorować całość szczypiorkiem Poprzedni 1 z 20 Następny Na wierzch wyłożyć plastry sera oraz szynki. Zakręcony tost przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (forma o średnicy 24 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/zakrecany-tost-z-serem-i-szynka/