Składniki: - 150g masła - 150 g masła orzechowego smooth (gładkiego) – u mnie od Woj-len - 60 g cukru pudru - 100 ml zimnej śmietanki 30-36% *czasem dodaję ciut mniej cukru i czubatą łyżeczkę kajmaku (wspaniale wzbogaca smak kremu Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ kawałki orzechów w kremie mogą zatkać końcówkę w rękawie. W drugiej misce ucieramy na kremową masę miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder (plus opcjonalnie czubatą łyżeczkę kajmaku). Dziś polecam Wam przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Jeśli lubicie orzechowe smaki, to polecam Wam przygotować taki prosty orzechowy krem.