Składniki: 1 budyń waniliowy w proszku (37 g) Oetkera 500 ml mleka 200 g masła 82% tłuszczu 2+2 łyżki ksylitolu/cukru 1 łyżka spirytusu, wódki lub innego ulubionego alkoholu - opcjonalnie Przygotowanie: - odlać pół kubka mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z E, a znacznie skraca czas przygotowania. Margaryny w żadnym wypadku nie polecam (a widziałam takie przepisy, o zgrozo!), nie tylko ze względów zdrowotnych, ale smakowych, niestety jest bardzo wyczuwalna i popsuje smak kremu. Odstawić do wystygnięcia - masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześnie, by zmiękło, następnie utrzeć na puch z 2 łyżkam cukru - do utartego masła, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Budyń musi być dobrze wystudzony (ale nie zimny), bo ciepły rozpuści masło i krem się nie ubije - na koniec wmiksować alkohol. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania.