Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Weronika

Przetwory

June 26, 2021, 6:37 p.m.

Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Zapraszam na dżem truskawkowy bez dodatku cukru i jakiekogolwiek innego słodzidła. Czy to możliwe? Tak, ponieważ owoce zawierają naturalny cukier, który uwalnia się po dodaniu zaledwie szczypty soli i dżemu nie musisz już dosładzać. Na tym polega właśnie janginizacja. Janginizacja będzie tylko wtedy skuteczna, gdy użyjesz bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Jak się nie uda zawsze możesz dżem dosłodzić. To moje pierwsze przetwory przygotowane metodą janginizacji. Nie było trudno uzyskać zadowalający efekt, ponieważ truskawki w tym roku są wyjątkowo słodkie. Największe upały przypadły akurat na okres dojrzewania owoców.