Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 40 g drożdży (świeżych) 100 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dowolny aromat do ciast Masa serowa 500 g twarogu 1 jajko 70 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g gęstej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego rodzynki (opcjonalnie) Sposób wykonania Z lekko ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i pokruszonych drożdży robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, Na dno miski wsypujemy sól, zasypujemy mąką, dodajemy resztę cukru, aromat, jajko i roztopione masło. Rozciągamy na kwadrat w palcach i nakładamy 1 sporą łyżkę masy serowej, zakładamy przeciwległe 2 przeciwległe rogi na wierzch, formując bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dałem już kiedyś przepis na bułeczki z serem i owocami, jednak tamten jest trochę inny, na samych żółtkach ciasto i owoce czynią bardziej bogatszą wersję. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 min. i robimy masę serową. Bardzo klasyczny przepis na drożdżówki z serem. Wkładamy do jajka twaróg, budyń i śmietanę i dokładnie ucieramy lub blendujemy na puszysta masę, Dokładamy opcjonalnie rodzynki i mieszamy. Formujemy wałek z ciasta o grubości 8-10 cm i kroimy 1 cm plastry ciasta. Ja je uwielbiam, szczególnie jak w środku jest pełno rodzynek, jednak nie każdy je lubi, więc to tylko opcja. Lepsze niż z cukierni, więc opłaca się powyrabiać chwilę ciasto i cieszyć się ich smakiem.