Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami

Magdalena
Przekąski
03.10.2018 15:05
Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami

Składniki: - 500 g mąki pszennej + do podsypania - 1 szklanka ciepłego mleka - 2 małe szczypty soli ziołowej - 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii + do posypania bułeczek - 3 łyżki oleju - 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek - 50 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 opakowanie frankfurterek śląskich Henryk Kania Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podrósł. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, u mnie w połowie pieczenia włączony termoobieg). Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 2 szczypty soli ziołowej, łyżeczkę suszonej mielonej bazylii, wbijamy dwa jajka i dodajemy olej. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcie, wycieczkę, a nawet do pracy czy na studia. Bułeczki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie w domu znikają zawsze w mgnieniu oka. Takie bułeczki możecie również przygotować z innymi cienkimi kiełbaskami, ale ja zdecydowanie polecam Wam frankfurterki. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/bazyliowe-buleczki-z-frankfurterkami/