5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25) Na czekoladowe ciasto: - 4 jajka M - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*) - 250 g masła lub margaryny - mała szczypta soli - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 5 łyżek wody - 3 łyżki ciemnego kakao – u mnie z eSłoneczko Na warstwę serową: - 4 jajka M - 230 g cukru - 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) - 125 g masła - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - mała szczypta soli Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowy upiekłam na mące od Swoja Mąka. Na przyjęcia polecam Wam podać je na pięknej paterze z grawerowanym napisem. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy. Ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i kakao. W jednej misce białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (i krótko) miksujemy. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę w nim ulubione smaki moich najbliższych – czekoladowy murzynek i pyszny sernik, a do tego słodycz przełamuję lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Dziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu. W drugiej miksujemy krótko żółtka z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy.