Chleb według Zorry (na zakwasie)

Nawoja
Śniadania
25.03.2019 20:55
Chleb według Zorry (na zakwasie)

Chleb wg Zorry (składniki na 1 bochenek pieczony w garnku o średnicy 24 cm) Polish (podmłoda) - 105 g mąki pszennej (typ 550) - 115 g wody - 0,2 g świeżych drożdży (to dosłownie szczypta) - 0,2 g soli (szczypta) - 85 g mąki pszennej (typ 550) - 20 g mąki pszennej razowej - 60 g wody - 0,2 g świeżych drożdży - 0,2 g soli - 170 g mąki pszennej (typ 550) - 40 g mąki pszennej razowej - 115 g wody - 105 g aktywnego zakwasu - 540 g mąki pszennej chlebowej - 40 g mąki pszennej razowej - 320 g wody - 5 g świeżych drożdży (lub połowę mniej suszonych) - 22 g soli - biga, poolish i mieszanina z zakwasem - całość Wieczorem przygotować bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem - w trzech osobnych naczyniach. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230 g wody i poolish dać do miski i wyrabiać, aż składniki się połączą (ok. 4 minuty). Ciasto uformować w kulę i przełożyć do omączonego koszyka (lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny. Kolejnego dnia drożdże rozpuścić w 20 g wody. Odstawić na 10 -12 godzin na blat kuchenny (przykryte folią spożywczą, by nie wyschły). Jego przygotowanie zajmuje w sumie 2 dni, jak większość chlebów na zakwasie. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Po określonym czasie, dodać bigę, mieszaninę z zakwasem, sól i pozostałą wodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2019/03/chleb-wedug-zorry.html