Kompot zimowy (gruszkowo-żurawinowy) - 3 l wody - 4 gruszki - 1 małe jabłko - 150 g świeżych lub mrożonych owoców żurawiny - ok. 2 łyżki miodu (w zależności jak słodkie lubicie) - 5 goździków - 5 całych ziaren kardamonu - 1 laska cynamonu - 2 torebki herbaty miętowej - 3 torebki melisy Do garnka wlać zimną wodę. Gruszki umyć, podzielić na pół, pozbawić gniazd (skórkę zostawić), wrzucić do garnka z wodą. Wcześniej nie należy dodawać miodu, ponieważ przy wyższej temperaturze traci on swoje lecznicze właściwości i po prostu zamienia się w zwykły cukier. Przed podaniem można udekorować świeżo pokrojonymi kawałkami owoców i oprószyć cynamonem. Przed podaniem można udekorować świeżo pokrojonymi kawałkami owoców i oprószyć cynamonem. Tak miło słucha się innych i opowiada swoje historie sącząc ten pyszny, zimowy kompot. Jest rozgrzewający, na myśl przywodzi najserdeczniejsze chwile spędzone w gronie najbliższych. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min.