Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino / 8 kotletów Składników: - 550 g mielonego wieprzowego - 150 g sera pecorino w kawałku - 2 ząbki czosnku - 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki - woda do namoczenia bułki - 1 jajko - bułka tarta do obtoczenia kotletów - sól, pieprz do smaku - tłuszcz do smażenia Przygotowanie: - Do dużej miski przekładamy mięso mielone. - 1/2 bułki namaczamy w wodzie. - Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku. Kotlety mielone najczęściej goszczą w moim domu w weekendy. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak te z czosnkiem i pecorino są najlepsze. - Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy. Zapach czosnku wypełnia cała kuchnię, a pecorino sprawia, że zwykłe mielone nabierają włoskiego charakteru. - Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do mięsa mielonego. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku.