Domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy

Picante-

Obiad

25.03.2019 11:08

Domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy

Więc jeśli macie chwilę czasu - koniecznie wypróbujcie! Składniki: Falafele: - około 300 g bobu (ja użyłam mrożonego) - 1 słoik ciecierzycy (lub około 150 g ugotowanej) - 1 jajko - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - około 1 szklanka panieru z ciecierzycy, kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - sól, pieprz - olej do smażenia - około 2 szklanki mąki pszennej - około 2/3 szklanki gorącej wody - łyżka oliwy - sól - 150 g kremowego serka kanapkowego - 100 g wędzonego łososia - opcjonalnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - sok z limonki lub cytryny - sól, pieprz - mix sałat - ugotowany zielony groszek - ser typu feta Wykonanie: Przygotowujemy tortille. Dlatego dziś iście wiosenna kompozycja pełna soczystej zieleni: domowe tortille z serkiem z łososia i falafelami z bobu i ciecierzycy. Pogoda co prawda jest jeszcze bardzo różnorodna, ale w naszej codziennej diecie chyba coraz częściej mamy już ochotę na dania bardziej lekkie, kolorowe i świeże niż te z okresu jesienno-zimowego. Z masy formujemy małe kotleciki (jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy do niej panieru z ciecierzycy/kaszki kukurydzianej/bułki tartej. Z ciasta odrywamy kawałki, cienko wałkujemy, a następnie smażymy na suchej patelni z dwóch stron. Serek, łososia, sól, pieprz i sok z cytryny miksujemy blenderem na jednolity krem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2019/03/domowe-tortille-z-serkiem-z-ososia-i.html