“Durszlak Składniki: Na biszkoptowy spód: 125 g cukru 125 g mąki pszennej 3 jajka (najlepiej wiejskich) 4 g cukru wanilinowego 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ja dziś nasączyłam wodą z dodatkiem syropu limonka z miętą Krem i reszta składników: 250 g serka mascarpone 200 ml zimnej śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru około 1 łyżki soku z cytryny 1 opakowanie mrożonych owoców – u mnie Mieszanki owocowej Hortex jadalne płatki róż do ozdoby Przygotowanie: Pieczemy biszkoptowy spód: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Pamiętajcie, że krem nie ma być mdły, w zależności od potrzeb można dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. W osobnej misce ubijamy śmietankę, następnie dodajemy ją do reszty składników i krótko miksujemy na małych obrotach. Szklankę owoców podgrzewamy (w garnuszku lub mikrofali – u mnie dziś ta opcja, wystarczyła minuta). Jeśli chcesz kupić produkty na ten przepis, a nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną Carrefour: https://www.topspozywcze.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-carrefour/ Ciasto “Owocowe marzenie – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku na środkowym poziomie przez około 45 minut. Odstawiamy do przestudzenia (nie łączymy ciepłych owoców z kremem). Następnie dodajemy sok z cytryny, krótko miksujemy i próbujemy. Moja rodzina była zachwycona 😀 *przepis brał udział w konkursie na stronie Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Zabieramy 1 szklankę mrożonych owoców, resztę wsypujemy do miski i odstawiamy, aby owoce zaczęły się odmrażać.