Przepis
Składniki( na 3 porcje)
-3 porcje makaronu( u mnie pełnoziarniste penne)
-duża pierś z kurczaka (ok.250 g)
-spory kawałek sera pleśniowego np.Lazur (ok.70 g)
-duża garść suszonych pomidorów
Propozycja Ekożerców
-garść żurawiny
-1/3 szklanki śmietanki kremówki( ok.80 ml)
-150 g mrożonego szpinaku( najlepiej takiego nierozdrobnionego)
-garść uprażonych orzechów włoskich
Makaron ugotować. Na patelni rozmrozić szpinak, doprawić solą czosnkową, odstawić na bok. Kurczaka doprawić delikatnie czosnkiem i chilli, smażyć na teflonie. Gdy się zarumieni, dodać śmietankę i pokrojony ser. Mieszać do czasu aż ser sie rozpuści i sos zgęstnieje. Następnie część sosu odłożyć na talerzyk, a do tego pozostałego na patelni dodać makaron, szpinak, pomidory, żurawinę i makaron. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze, polać odłożonym sosem i posypać orzechami.