Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)

Zjem
Śniadania
21.03.2019 15:05
Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)

Daj znać w komentarzu, jakie pieczywo robisz sama w domu? I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 🙂 Smacznego dnia życzę!:) Anna Lena ze Zjem Cię!:) Nie lubisz marnować jedzenia? Zobacz też inne przepisy na chleb: Chleb gryczany – można go zrobić z kaszy gryczanej jasnej lub z mąki gryczanej. ciepłej (nie gorącej) wody 25g drożdży świeżych lub7g suszonych, pół łyżeczki cukru lub miodu, 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka oleju, Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki. Chleb z naczynia żaroodpornego – to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych przepisów na tradycyjny chleb, jaki znam. Jeśli masz w domu mocno dojrzałe banany i zero pomysłu co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂 To już kolejny wpis o pieczywie, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Posyp stolnicę mąką, zagnieć na niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 20-30 minut. Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!!!), przykryj pokrywką i piecz przez ok. 35 minut w 220ºC. W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220ºC. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 20-25 minut – jeśli lubisz lekko chrupiącą skórkę. Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce? Ciasto po wyjęciu z lodówki należy zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Chleb nie wyrośnie na ksylitolu, czy erytrolu – piszę to, bo cześć Czytelników nie uznaje białego cukru. Piekłam już ten chleb na 100% mące pszennej – wyszedł jak marzenie, puszysty o miękkim miękiszu i chrupiącej skórce. Chleb po wyrośnięciu jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz. Drożdże można z powodzeniem nakarmić miodem, syropem klonowym lub z agawy. Surowe ciasto z mąki pszennej jest dość lepkie i delikatne i tak ma być. Zajadamy się nim, gdy jest gorący i masło cudownie się na nim rozpływa. Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę Bez marnowania. Chleb można upiec również w ceramicznym garnku lub w naczyniu żeliwnym. Ja najbardziej lubię grubą i mocno chrupiącą skórkę, więc chleb w tej ostatniej fazie piekę przez 30 minut. Chleb z naczynia żaroodpornego – Przepis: Później wieczorem piekę chleb i na kolację mamy gorący bochenek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Chleb z naczynia żaroodpornego – Rady: Kolejną zaletą tego chleba jest jego trwałość, czego nie można powiedzieć o sklepowych wypiekach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zjem-cie.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/