Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych drożdży 200ml mleka 3,2% 2 żółtka + 1 jajko 100g cukru pudru 100g stopionego, przestudzonego masła 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 500g truskawek kruszonka ( 50g masła+2 łyżki cukru pudru+2-3 łyżki mąki) Ilekroć wracałam do domu ze swoim szkolnym świadectwem, w lodówce czekał już czerwcowy przepyszny wypiek z masą budyniową, truskawkami i czerwoną galaretką. Każdy początek wakacji moja mama starała się uczcić tortem z truskawkami. To kwintesencja czerwca – ciepłe, puszyste, drożdżowe i maślane ciasto pełne soczystych truskawek.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/06/28/ciasto-drozdzowe-truskawkami/