Mięso - 336 kcal - 400 g polędwiczek z indyka - - - sól himalajska - - - pieprz czarny (mielony) - - - papryka słodka (mielona) - - - pikantna przyprawa do kurczaka - 90 kcal - 1 łyżka oleju rzepakowego - 32 kcal - 1 szt. cebuli czerwonej - 32 kcal - 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli - 161 kcal - 3 łyżki oleju sezamowego - 12 kcal - 2 łyżki octu balsamicznego - 72 kcal - 1,5 łyżki cukru trzcinowego - 3 kcal - 0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami - 32 kcal - 1 łyżeczka sezamu - - - zielone pędy cebuli Pikantny indyk sezamowy z warzywami Jedna porcja ma: 785kcal 95 g węgli 58 g białka 24 g tłuszczu 2 porcje Warzywa - 424 kcal - 550 g ziemniaków - 225 kcal - 300 g groszku cukrowego zielonego - - - 0,5 łyżeczki soli - 10 kcal - 0,5 łyżeczki cukru - 74 kcal - 1 łyżeczka masła - 26 kcal - 2 łyżeczki parmezanu - 18 kcal - 130 g ogórków szklarniowych - 25 kcal - 1 łyżka śmietany 12% - - - sól himalajska - - - pieprz czarny (mielony) Pikantny indyk sezamowy z warzywami Jedna porcja ma: 785kcal 95 g węgli 58 g białka 24 g tłuszczu Cały przepis ma: - 1571 kcal - 190 g węgli - 117 g białka - 48 g tłuszczu Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli (po 1/2 łyżeczki), wrzucić groszek. - Na koniec dodać sezam i 2 łyżki posiekanych, zielonych pędów cebuli. Rozgrzać patelnię, roztopić łyżeczkę masła, wrzucić groszek i podsmażać przez około minutę na dużym ogniu. Wyłożyć na talerze, polać śmietaną i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. - Mięso z indyka pokroić poprzecznie w cienkie plasterki.