Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Małgorzata
Śniadania
20.03.2019 17:51
Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki

  1. 4 jajka
  2. 2 dojrzałe awokado
  3. 35 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. ½ pęczka szczypiorku
  6. 3-4 łyżki majonezu
  7. pieprz czarny
  8. sól

Przepis

Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Liście czosnku niedźwiedziego drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do pokrojonych jajek. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do małej miski. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Awokado bez soku dodajemy do jajek. Majonez doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i łączymy ze wszystkimi składnikami . Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Smacznego!