Kurczak w sosie curry

Kasia
Obiad
20.03.2019 20:21
Kurczak w sosie curry

łyżka imbiru łyżka kurkumy 3 łyżki curry łyżeczka chili 4 łyżki oleju sok z połowy limonki 400 g mleka kokosowego średnia cebula średnia marchewka garść groszku cukrowego łyżka masła Przepis 1 Pierś kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm. Mojego kurczaka przygotowałam z cebulą, groszkiem cukrowym i marchewką, jednak możecie podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie (również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw). Zobacz też: Przepis na kurczaka w sosie curry Drukuj przepis Składniki 700 g piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku łyżeczka soli Sól, imbir, kurkumę, curry, chili, olej, sok z połowy limonki dokładnie mieszamy i dokładnie wcieramy w kawałki kurczaka. 2 Następnie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka razem z posiekanym czosnkiem około 15 minut, aż nie będzie surowy. Jeżeli lubicie sezam czy orzeszki, możecie przed podaniem posypać nimi curry z kurczakiem przed podaniem. Po tym czasie dodajemy do kurczaka mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut do połączenia się składników. Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniabazylii.pl/2019/03/kurczak-w-sosie-curry/