Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym

Alina
Ciasta
19.03.2019 10:47
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym

Składniki: - Ciasto drożdżowe: - 500 g mąki pszennej - 25 świeżych drożdży - 50 g cukru kokosowego - 170 g puree z bananów - 2 jajka - 120 ml letniego mleka - 100 g masła - szczypta soli - Nadzienie: - około 500 g jabłek - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru kokosowego - 50 g orzechów włoskich - Lukier: - 2 łyżki soku z cytryny - 2-3 łyżki wody - ok 200 g cukru pudru - 50 g orzechów włoskich Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://ala-piecze.blogspot.com/2019/03/rogaliki-bananowe-z-nadzieniem-jabkowo.html