Fińska zapiekanka z łososiem. Pyszna Lohilaatikko.

Kasia
Obiad
19.03.2019 10:38
Fińska zapiekanka z łososiem. Pyszna Lohilaatikko.

Fińska zapiekanka z łososiem Fińska zapiekanka z łososiem – składniki: 250 g masła lub dobrej kostki do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 500 250 g twarogu łyżeczka proszku do pieczenia 500 g łososia 150 g ryżu parboiled 5 jaj natka koperku sól i pieprz do smaku 1 jako do posmarowania ciasta. Aromatyczna ryba, jaką jest łosoś z delikatnymi dodatkami jest zawinięta w cieście i zapieczona w piekarniku. Ta fińska zapiekanka z łososiem jest bardzo popularna za Bałtykiem i można spotkać ją wykonaną na różne sposoby. Fińska zapiekanka z łososiem najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej lekkiej sałatki albo warzyw na parze. Ciasto, jakie zazwyczaj składa się na tę popularną w Finlandii zapiekankę to ciasto francuskie albo ciasto kruche. Jajka gotujemy na twardo (6 minut przy założeniu, że wstawialiśmy je do zimnej wody), zalewamy zimną wodą, studzimy, po czym obieramy i kroimy na plasterki. Jedną część wałkujemy przy pomocy folii spożywczej na prostokąt o wielkości około 25×30 i układamy na papierze do pieczenia. Z pewnością wykorzystam to ciasto do jakieś szarlotki, bo jest znacznie lepsze niż tradycyjnie kruche wypieki. Powiem Wam, że biały ser zrobił tutaj ogromną robotę, bo chociaż wierzch jest chrupiący, to jest też przyjemnie mięciutki. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zbrązowieje. Wałkujemy pozostałe ciasto na podobną wielkość i kładziemy na zapiekance. Danie jest proste, składa się niewielu składników, ale dzięki temu jest też nieprzekombinowane. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Na cieście układamy warstwami i oprószamy pieprzem oraz solą: pół ryżu, połowę jajek, połowę łososia i koperek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/03/finska-zapiekanka-z-lososiem.html