Składniki: - 250 g łuskanego grochu - 150 g wędzonego boczku - 200 g dobrej wędzonej kiełbasy - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 liście laurowe - 3-5 ziarenek ziela angielskiego - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki ziaren kminku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 marchewka - 500 g ziemniaków - sól, pieprz - 2 litry wody lub wywaru np. drobiowego Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Gotować około 30 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15-20 minut, do czasu aż ziemniaki i groch będą miękkie. Podsmażyć razem na rozgrzanej, teflonowej patelni, dodać posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz zioła i przyprawy. Przesmażone składniki przełożyć do namoczonego grochu, dodać wodę lub wywar i startą na dużych oczkach tarki marchewkę.