Ja nie jestem nieomylna, więc wymiana zdań może dać dodatkową wartość dla innych czytelników 🙂 pewniaki, które wytrzymają nawet przez noc: - fasola (duże ziarna i szparagowa) - cieciorka - groszek - kukurydza - ogórek kiszony i konserwowy - pomidorki koktajlowe - kapusta - cebula - surowy kalafior - marchewka (surowa tarta i w kawałkach, podgotowana pokrojona w kostkę) - kiełki stir-fry (te duże kulki) - papryka (o ile jest dobrej jakości) - gotowany brokuł i kalafior (muszą być tylko zblanszowane, czyli lekko podgotowane i zahartowane, pamiętaj, aby je dobrze odcedzić) - rzodkiewka - oliwki - pieczarki (smażone i konserwowe) - szparagi (surowe pewniak, podgotowane też powinny dać radę) - kalarepa średnie ryzyko, czyli wytrzymają kilka godzin (przez noc nie wiadomo): - kapusta pekińska - sałata lodowa - mięsiste liście szpinaku baby - liście botwinki - świeży ogórek (warto wyciąć gniazda nasienne) - grillowana cukinia Kiedy zrobić sałatkę, żeby wytrzymała? dodatkowe składniki: - makaron (z pszenicą durum, ugotowany al dente) - ryż, kasza jaglana, gryczana, kuskus itp. (dobrze odsączone) - tuńczyk z puszki, łosoś (najdłużej wytrzyma wędzony), wędzona makrela - gotowane jajko - feta (prawdziwa, twarda), sery żółte i pleśniowe (średnio twarde), twarde sery (starte na tarce) - kiełbasy, wędliny - kurczak (podsmażony, grillowany, pieczony, gotowany, czyli każdy, byle bez kości) - wątróbka (podsmażona, pokrojona w paski) - wieprzowina (drobno pokrojona smażona i grillowana, pokrojony kotlet z obiadu, szarpana wieprzowina itp.) - wołowina (drobno pokrojona smażona i grillowana, gotowana z rosołu, szarpana, pokrojony w paski stek) - uprażone pestki (słonecznik, dynia) - orzechy, migdały itp. (tez warto prażyć) Staram się pisać takie artykuły, żeby były przydatne dla ciebie w codziennym życiu, dlatego też gdy przeczytałam na moim Facebook’u “a może zrobisz listę warzyw, które są dobre na sałatkę do pracy? To super opcja, jeśli masz chwilę przed wyjściem o pracy i nie będziesz się specjalnie zrywać z wyra, aby się wyrobić i nie spóźnić do pracy. Ja to już nawet na rukolę bym mogła sobie chyba pozwolić gdyby nie fakt, że sałatkę robię ok. 13.00-14.00, a zjadam w okolicy 20.00… Co jeszcze przyjmie lunchbox, żeby sałatka do pracy była ciekawsza? W sekrecie zdradzę ci, że ja często leję po prostu kilka kropel oliwy już w domu i sałatki mi się naprawdę dobrze trzymają, ale to dlatego, że ja pracuję popołudniami i od przygotowania do zjedzenia mojego pudełka mija niewiele czasu. Miej jednak na uwadze doznania współpracowników i jeśli wiesz, że nie przyjmą na klatę zapachu tuńczyka czy makreli, to może lepiej z nich zrezygnować 😉 Jeśli z czymś się nie zgadzasz, napisz proszę w komentarzu (nie trzeba być zalogowanym w Disqus). Jeśli wychodzisz do pracy bardzo wcześnie i nie chcesz się zwlekać z łóżka o brzasku tylko po to, żeby zjeść botwinkę, to przygotuj sałatkę wieczorem i schowaj do lodówki. Postanowiłam jednak zrobić listę, bo zbyt często dostaję informacje od osób, które wiedzą jak postępować z sosem, a mimo wszystko jak otwierają swoje pudełko przyniesione do pracy, to sałatka wygląda, no… mało apetycznie 😉 Ja kiedyś z różnych względów pakowałam swoje sałatki w jednorazowe opakowania, przez które wszystko było widać jak na dłoni. Możesz też zrobić tak, że wieczorem zapakujesz do pudełka to, co może długo czekać, przygotujesz sos i przelejesz do słoiczka, a tuż przed wyjściem do pracy dodasz te bardziej delikatne składniki. Tuż przed spożyciem energicznie wstrząsam słoiczek i nie tylko składniki się dobrze mieszają, ale też sos nabiera apetycznego, zielonego koloru! W tym przypadku wybieraj dowolne składniki z obu list, kombinuj, mieszaj, hulaj dusza – piekła nie ma! Zrób z tego jakiś gulasz, zapiekankę czy inny makaron, ale nie sałatkę do pracy! Warto więc zwrócić uwagę na trwałość produktów, bo nie ma nic bardziej zniechęcającego, niż “zwiędła sałatka. Zaraz pod tym komentarzem pojawił się drugi, mniej więcej taki: “Dziewczyny, nie umiecie robić sałatek do pracy? Jeśli więc chcesz mieć pewność, że sos nie zniweczy ci planów, lepiej przygotuj go np. w małym słoiczku i zapakuj do torby. Dlatego podpowiem dzisiaj jakie warzywa są dobre na sałatkę, aby twój lunchbox wyglądał tak smacznie, jak zaraz po przygotowaniu! Jeśli warzywa jeszcze przed włożeniem do pudełka są sfatygowane, to sobie wyobraź jak będą wyglądać po kilku lub nawet kilkunastu godzinach czekania na zjedzenie! Czekam na informacje od ciebie czy wpis się przydał i czy moje rady się sprawdzają! Do dzisiaj słyszę od jednej koleżanki z pracy “Oj Ania, jak ja tęsknię za tymi Twoimi sałatkami…. Nie zapomnij, że taka sałatka jest nie tylko ładna, ale i zdrowa. Trzecia zasada – poza wybieraniem warzyw, które przetrwają długi czas w pudełku miej też na uwadze kolory.