Składniki na przyprawę: – 70g cukru trzcinowego – 1 łyżka chili – 1 łyżka pieprzu cayenne – 1 łyżka słodkiej papryki w proszku – 1 łyżka czosnku w proszku – 1 łyżka suszonej cebuli – 1 łyżka soli – 1 łyżka pieprzu Składniki na marynatę: – 100g soli – 70 g cukru trzcinowego – 4 łyżki przygotowanej przyprawy – 4 liście laurowe – 1,5 litra zimnej wody Składniki na marynatę łączymy ze sobą w dużym garnku aż do rozpuszczenia, a następnie umieszczamy w nim łopatkę i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. po porwaniu mięsa na kawałki, warto podsmażyć je bez tłuszczu na patelni z dodatkiem czerwonego wina. Samo przygotowanie nie jest trudne, ale należy być cierpliwym (szczególnie, gdy podczas pieczenia cudowny zapach przypraw unosi się w całym mieszkaniu!). Pieczemy około 6-8h bez termoobiegu (na każde pół kilograma mięsa należy przeznaczyć ok. 2h pieczenia). Składniki na przyprawę łączymy ze sobą w miseczce. Po przygotowaniu porządnego kawałka mięsa może nam ono starczyć nawet na tydzień.