Zupa brokułowa z pieczarkami

Malgorzata
Zupy
12.03.2019 10:00
Zupa brokułowa z pieczarkami

Składniki: 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany lub pokrojony w plasterki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 450 g brokuła, podzielonego na różyczki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki mąki 2 szklanki śmietanki 36% 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (lub więcej jeżeli zupa będzie zbyt gęsta) 100 g startego sera żółtego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj wino, i gotuj przez około 2 minuty, aż połowa odparuje, następnie dodaj brokuły i zioła, przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę, bulion drobiowy, boczek i ser, wymieszaj i gotuj przez około 15 minut aż warzywa zmiękną. Na szczęście ja też je bardzo lubię, więc bardzo często lądują na naszym stole.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zupa-brokulowa-z-pieczarkami-broccoli-and-mushroom-soup/