TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Magdalena
Przekąski
11.03.2019 10:41
TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Tarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Na podpieczonym cieście francuskim wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę, następnie kawałki czosnku pieczonego oraz ser gorgonzola, a na wierzch sypiemy tartą mozzarellę. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie zwijamy wszystkie boki tak, aby utworzyły ramkę naokoło ciasta. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. Z każdej główki czosnku odcinamy górę tak, aby odsłoniły się ząbki. Wyłuskujemy ząbki czosnku z łupin i kroimy na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola oraz mozzarellę w kulce kroimy w drobną kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/03/tarta-serowa-z-pieczonym-czosnkiem.html