Gulasz 500 g szynki wieprzowej 500 ml bulion warzywnego 1 cebula 200 g pieczarek 3 listki laurowe ok. 10 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego ewentualnie do zagęszczenia sosu: 2 łyżki mąki pszennej + 50 ml wody. Placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2-3 jajka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki, cebulę obierz i zetrzyj na tarce (ziemniaki trę na dużych oczkach, wtedy placki są bardziej chrupkie), dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie powstałą masę. W międzyczasie na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso podsmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone pieczarki – dodaj do gulaszu. Dodaj mięso do gotującego się bulionu, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie – duś wszystko na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).