Zamiast picia naparów można także skorzystać z mieszanki Dr Gaja – ProTrawienie, która w swoim składzie zawiera właśnie ekstrakt z kłącza kurkumy, z owoców kopru włoskiego, z ziela mięty pieprzowej oraz z nasion ostropestu. Quinoa z warzywami i tahini – wegańska potrawka bezglutenowa z komosy ryżowej Składniki (2 porcje): ¾ szklanki quinoa – komosy ryżowej (ja użyłam mieszanki trzech kolorów: białej, czarnej i czerwonej) 2 ząbki czosnku ¼ pora (biała część) 150 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) Zdrowy lunch pełen wartości odżywczych i tzw. superfoods Oprócz przypraw wzmacniających nasz układ odpornościowy i pokarmowy, ta wegańska potrawka z komosy jest pełna cennych wartości odżywczych i błonnika, wpływając pozytywnie na nasza florę bakteryjną. Po obfitym posiłku warto wypić napar z tych ziół – pamiętajmy tylko, aby poczekać z piciem jakichkolwiek napojów co najmniej 15 – 30 minut po jedzeniu. Quinoa z warzywami i tahini – wegańska potrawka bezglutenowa z komosy ryżowej, którą pokochają Wasze brzuchy, bo to niezwykle zdrowe danie. Na to, jak bardzo ceniono sezam wskazuje chociażby to, że używano go nawet jako magicznego zaklęcia – w legendzie o Alibabie i Czterdziestu Rozbójnikach słowa sezamie otwórz się powodowały przecież, że skarbiec otwierał się niczym pękający prażony sezam. Z kolei zielem niezwykle pomocnym w procesie trawienia jest koper włoski, który poleca się zwłaszcza przy problemach ze wzdęciami, wspomaga on również metabolizm. Ponieważ sama borykam się z problemami układu pokarmowego, staram się gotować tak, aby mój brzuch był z tego zadowolony. ¾ szklanki różyczek kalafiora ½ średniej cukinii 0,5 l bulionu lub zupy mocy 4 łyżki tahini 2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz garść natki pietruszki 2 saszetki mieszanki ProTrawienie Dr Gaja Przygotowanie: Komosę ryżową dokładnie płuczemy zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Podobnie na problemy żołądkowe wskazana jest mięta pieprzowa, która posiada nie tylko orzeźwiający aromat i smak, ale jest też pomocna przy leczeniu bóli brzucha, wzdęć czy skurczy jelit. Nawet latem jadam ciepłe kasze, które świetnie rozgrzewają żołądek i dostarczają mu mnóstwa cennych składników odżywczych, a gotowane warzywa zawarte w takich potrawkach są lekkostrawne. Z pomocą w lepszym trawieniu, jak i odbudowaniu zniszczonych często przez stres i dietę kosmków jelitowych przychodzą przede wszystkich przyprawy. Firma ma w swojej ofercie także inne, które sprawdzą się np. w koktajlach. Kremową konsystencję nadaje tej potrawie tahina, czyli pasta sezamowa, popularna zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, pełna cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wzmacniających przyswajalność składników odżywczych, oraz witamin i minerałów. Kolejnym niezwykle cennym składnikiem dania, które Wam dzisiaj proponuje jest quinoa – czyli komosa ryżowa, zwana również Skarbem Inków. Dzielimy na dwie porcje i dla dobra naszych brzuszków każdą z nich posypujemy saszetką ProTrawienie Dr Gaja i mieszamy. Jest ona przede wszystkim niezwykle cennym źródłem pełnowartościowego białka, co czyni ją atrakcyjną w kuchni wegańskiej. Zawarta w niej kurkumina wzmacnia układ immunologiczny i pomaga walczyć z wszelkimi infekcjami. W starożytności sezam był tam nie tylko składnikiem dań, ale był również cennym lekarstwem. Ta quinoa z warzywami jest idealna dla układu pokarmowego. Jest też bezglutenowa, dzięki czemu nie podrażnia kosmków jelitowych i mogą ją bez obaw jeść osoby cierpiące na celiakię. Możemy pominąć ten krok, ale namoczenie powoduje, że quinoa jest łatwiej trawiona i możemy przyswoić więcej jej cennych składników odżywczych.