Pandoro, babka drożdżowa

Ciasta
06.03.2019 15:11
Pandoro, babka drożdżowa

Historia Pandoro Historii o tym kto i kiedy wymyślił pandoro, a także jak ewoluował przepis na pandoro jest co najmniej kilka. Prawdziwe włoskie, maślane Pandoro Kilka słów o Pandoro Pandoro to drugie z najpopularniejszych włoskich ciast świątecznych. Królewscy cukiernicy prześcigali się w pomysłach na udoskonalenie wypiekanego przez gospodynie domowe ciasta o nazwie nadalin. W tym roku postanowiliśmy podjąć się kolejnego wyzwania i przygotować PANDORO. Sekretna receptura, kształt oraz nazwa ciasta zostały opatentowane, a osobom które próbowały odtworzyć oryginalny przepis ponoć nigdy się to nie udało. Tradycyjne pandoro ma kształt ośmioramiennej gwiazdy, szerokiej u podstaw i lekko zwężającej się ku górze. Podobno ciastem tym zachwycali się już na dworze Sforzów w Weronie. Co prawda było ono niższe niż aktualne pandoro, ale już wtedy miało kształt gwiazdy. Pandoro w całej okazałości Jak przygotować pandoro najlepsze pod słońcem? Pandoro było podobno także ulubionym ciastem bogatych Wenecjan, którzy podawali je posypane płatkami złota. Ciasto jest zwarte, nienadziewane bakaliami, a z góry posypane cukrem pudrem, przywodzącym na myśl śnieg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/przepis-na-pandoro/