TORT LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Beata
Ciasta
29.03.2019 10:52
TORT LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Jak napęcznieje przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się jej (pamiętajmy, że nie możemy jej zagotować, bo straci swoje właściwości i nie zsiądzie się nam). Razem z sokiem, który został nam po rozmrożeniu przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż się nam rozpuści. Składniki ciasto: 550 g mrożonego szpinaku 6 jajek L 3 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Szpinak rozmrażamy. 3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty. Mus truskawkowy: około 500 g mrożonych truskawek 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 50 g cukru 6 łyżeczek żelatyny Ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8-10 minut na puszystą masę. Jak składniki się nam połączą to dodajemy partiami mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy, że szybko się zastyga). Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu. Po rozmrożeniu przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy upieczone, jeśli nie, to zostawiamy na dodatkowe 5 minut. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do miski, dodajemy połowę oleju i miksujemy blenderem lub malakserem, żeby go jeszcze rozdrobnić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/03/tort-lesny-mech-z-musem-truskawkowym.html