Pasztet z czarnej fasoli z czarnym czosnkiem

Łukasz
Śniadania
05.03.2019 22:04
Pasztet z czarnej fasoli z czarnym czosnkiem

Główkę czosnku fermentuje się w wysokiej temperaturze i w wilgotnym środowisku przez blisko 2 miesiące, celem reorganizacji cukrów i aminokwasów, które sprawiają, że białe ząbki stają się czarne i zyskują kremową konsystencję, a smak zupełnie się zmienia — staje się głęboki i przypomina suszone śliwki oraz trufle. Najczęściej przygotowuję je z fasoli i dodaję różne ulubione dodatki oraz przyprawy w zależności od zachcianek i tego, co akurat znajdzie się w mojej kuchni. Jakiś czas temu kupiłem solidny zapas czarnej fasoli do meksykańskich dań i w międzyczasie stwierdziłem, że fajnie byłoby ją wykorzystać także do wegańskiego pasztetu. Pasztet z czarnej fasoli jest pełen smaku umami, który dodatkowo podkręciłem ciemnym sosem sojowym i czarnym czosnkiem. Taki wegański pasztet z fasoli to pyszny dodatek do pieczywa, chociaż świetnie smakuje również solo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/03/pasztet-z-czarnej-fasoli.html