PONIEDZIAŁEK: CACIO E PEPE

Agnieszka

Obiad

04.03.2019 9:53

PONIEDZIAŁEK: CACIO E PEPE

Przepis inspirowany m.in. Epicurious.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti albo bucatini 1/2 szklanki tartego pecorino 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżeczki grubo mielonego albo młotkowanego pieprzu (testujące z pieprzem ile Wam odpowiada – jedni są bardziej odporni na pieprzne dania, inni mniej :)) 2 łyżki masła Sól Przygotowanie: Cały czas mieszaj makaron – najlepiej szczypcami – tak, żeby ser rozpuścił się w wodzie, a sama woda wchłonęła w makaron. Jeśli tak się stanie – sos się rozwarstwi i będzie mieć, z przeproszeniem, glutowaty wygląd… Jest wiele przepisów jak zrobić makaron cacio e pepe. Podczas przygotowywania sosu ważne jest, żeby makaron był lekko przestudzony zanim trafi na patelnię oraz żeby woda na patelni nie była wrzątkiem. Diabeł w szczegółach Makaron cacio e pepe nie jest tak łatwy do zrobienia jak mogłoby się wydawać. Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron – danie roku Makaron cacio e pepe jest klasyczną potrawą kuchni rzymskiej. Włóż na patelnię makaron, wymieszaj z tworzącym się sosem i stopniowo wsypuj parmezan, cały czas mieszając. Krok 2 W połowie gotowania makaronu, rozgrzej w szerokim rondlu lub patelni 2 łyżki masła. Kluczowa kwestia to przygotowanie gładkiego, serowego sosu w taki sposób, żeby ser nie zwarzył się. Zabierali ze sobą w drogę makaron tonnarelli, podobny do spaghetti, ale cienki jak anielskie włosy. Podczas wypasu wyrabiali owczy ser – pecorino romano, z którego później warzyli muślinowy, ale charakterny sos. Wody nie powinno być za dużo, makaron powinien tylko zanurzyć się we wrzątku. Chodzi o to, żeby jak najbardziej skoncentrować skrobię z makaronu dzięki czemu sos będzie bardziej kremowy. Krok 4 Wodę spod makaronu wlej na patelnię z masłem i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Dzisiaj to proste, pasterskie danie jest jedną z najbardziej popularnych past na świecie. W klasycznej wersji bazę sosu stanowią wyłącznie woda spod makaronu i ser.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-cacio-e-pepe/